03/03/2010

umjetnost postavljanja slika..

Svi imamo bar jednu sliku ili grafiku koju bi zakačili na zid,ali i to često bude urađeno pogrešno. Ipak,u odnosu na nekadašnje zakonitosti uređenja,danas se ta lista grešaka drastično smanjila. Nekada su se slike isklučivo postavljale u istoj ravni,prateći gornju ili donju liniju slike,sem u galerijama ili vilama,gdje su se slike postavljale prateći centralnu tačku. Danas se slike mogu grupisati na razne načine,formirajući tako skupa oblik kvadrata,pravougaonika ili kruga. Grupišu se i bez nekog očiglednog reda,iako izgledaju savršeno ukomponovano.. Ono na šta treba obratiti pažnju, jeste visina na kojoj su slike postavljene, i proporcija u odnosu na površinu gdje se nalaze. Slika treba biti u visini očiju- u zavisnosti da li sjedite ili stojite. U dnevnom boravku, gdje obično sjedimo, slike treba da budu niže postavljene,što bi bilo za visinu 1 ili 2 dlana iznad sofe. Kad je u pitanju proporcija, prevelika kompozicija proguta prostor,a premala se izgubi u njemu. Npr. ako postavljamo slike iznad sofe, kompozicija bi trebalo da bude 2/3 veličine sofe, ili kreveta,ili komode, u zavisnosti gdje se nalaze. Shvatate poentu.
Naravno,kada se planira raspored kompozicija, najbolje je napraviti plan na podu, iskombinujte sve opcije,dok ne nađete zadovoljavajuću. Zatim, od pak papira isjecite konture slika, i pozicionirajte ih po tom redosledu na zid. Naravno,na pak papiru obilježite i poziciju kukice, tako ćete odmah moći da bušite rupe.
Kako postići da kompozicija od više slika izgleda harmonično? To je najviše stvar ličnog ukusa i osjećaja, ali ima i par putokaza. Teže slike bi trebalo postaviti na dno i/ili ulijevo. To je zato što naše posmatranje okoline u 99% slučajeva ide s lijeva na desno, pa nam tako postavljena kompozicija djeluje harmonično. Ako imate kompoziciju od neparnog broja slika,ili približne težine, postavite najtežu u sredinu,to takođe daje osjećaj ravnoteže. Kada kažem težina slike, ne mislim samo na realnu težinu, već na njene boje, motiv koji predstavlja i na reljefnost rama. Poznato je da imamo utisak da je predmet tamnije boje teži od predmeta svijetle boje...
Hm, šta bih još rekla.. Da, kakve slike postaviti gdje,isto par putokaza, mada sve je stvar ličnog afiniteta. Najljepše je u spavaćij sobi postaviti slike lične prirode, fotografije koje simbolišu porodičnost, ljubav, intimu, spokoj..
U kuhinji meni lično ne smeta imati fotografije ili slike hrane, jer gdje bismo ih drugo postavili u stanu.. Ali,ako neko želi drugačije, najbolje je postaviti apstraktne slike ili botaničke motive..
U kupatilu su najinspirativnije fotografije i slike mora i svega sličnog..
I da, šta sam zaboravila, pored klasičnog bušenja zida, slike se mogu aranžirati i na policama, ili šinama za slike, što je možda najbolja varijanta za ljude koji često vole mijenjati raspored,ili žive kao podstanari,pa nemaju velik dijapazon mogućnosti.
dobro,ajde da vidimo i po koju sliku..
Art on Wall

Family Photos
Grouping Photos Using Frame Rails
Using Fabric-Covered Corkboard to Display Photos
Different-sized Images in Similar-sized Frames
Frames Hung Side by Side
Painting Wood Frames Complementary Colors
Two examples of multiple frames hung together.
Wall Art












No comments:

Post a Comment

Always love to know your thoughts. Thanks for sharing

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails