16/03/2010

Tips on organizing workspace ** savjeti za uređenje radnog kutka

Već neko vrijeme samo razmišljam o sređivanju i organizaciji radnog kutka u kući, najviše sam okrenuta tome,pa o tome najviše i pišem. Kada ne mogu postaviti fotke mog divnog,super sređenog radnog prostora, moram onda neke druge ideje i riješenja..
Na Oprah.com mogu se naći hiljadu i jedan savjet za bolji i ljepši život. Prvenstveno o zdravlju, zatim o kozmetici i lijepom izgledu, o hrani, o domu,bašti, zatim finansijama, i iznad svega o duševnom miru i postizanju istog. Naravno ima i dosta vijesti o društvenim dešavanjima i o poznatim ličnostima, za sve one koji vole da budu u toku.
Elem, na sajtu sam našla reportažu preobražaja Peter Walsh-a, organizatora prostora,dizajnera proizvoda za lakšu organizaciju, i autora nekoliko bestselera u svojoj oblasti. Napravio je preobražaj radne sobe dvadesetpetogodišnje fotografkinje. Evo slika prije:
home office
Može se uočiti ideja oblikovanja prostora, ali djeluje zapušteno i zagušeno stvarima. Očigledno fali dosta skladišnog prostora..ili ona ima višak stvari? (to inače svi moramo da se pitamo). Prije nego se kupi novi skladišni prostor-mislim na razne police,komodice,registratore-treba napraviti inventar stvari i pobacati ili pokloniti sve ono što više nije potrebno.
Prije nego se počne sa preuređenjem, moramo se pitati šta je nama potrebno od namještaja, kakva organizacija i kakve su nam navike.
Grupisanje stvari, bacanje nepotrebnog
Prvi korak je popis inventara i grupisanje istih predmeta, tako se može vidjeti realna količina stvari i da li nam je nešto potrebno ili ne. Dakle,prazni papiri na jednu gomilu, diskovi na drugu, udžbenici na treću...itd.
Peterovo globalno istraživanje je otkrilo da nam je u prosjeku potrebno 10min da nađemo šta nam je potrebno,a većina dokumenata ili papira se izgubi, što bi u firmama uzrokovalo ogromne novčane gubitke. Peter smatra da bolje pamtimo oznake po boji nego po nazivima, i onda se vodite time kada klasifikujete papirologiju. Ja lično mislim da je najbolje koristiti oboje.
slika posle:
you.organized
Iskoristite točkiće
Točkići su tu da nam sve bude pristupnije, a mogu se postaviti na skoro svaki komad namještaja. Najbolje je na komodice, jer ne morate ustajati da biste uzeli ono što vam je potrebno
Peter nikome ne preporučuje radne stolove koji se mogu zatvoriti ili sakriti iza paravana ili vrata, jer po njemu to potpomaže dezorganizaciju. Dizajnirao je radni sto sa nekoliko različitih kombinacija asesoara za osnovne stvari potrebne pri svakodnevnom radu.
computer
Preopterećenje bilo čega dovodi do pucanja, brodovi tonu, avioni padaju, ljudi imaju nervni slom.. Ne treba preopterećivati ni svoj radni sto,jer ujedno preopterećujete i sebe. Kada uočite se kapacitet vašeg radnog kutka popunio, imajte na umu sledeće pravilo - jedno unutra,jedno van! Svaki put kada kupite nešto novo,odlučite se da nešto izbacite od starih stvari.
Ograničenje u prostoru zahtjeva kreativnost, zato treba iskoristiti sve tri dimenzije. Iskoristite unutrašnju stranu vrata, zidove, površinu ispod i iznad stola. Gledajte što više rasteretiti podove,jer se onda ima osjećaj većeg prostora i bolje organizovanosti.

Ali najvažnija stvar bitna za dobru organizaciju i vječnu urednost,a koju svi znamo, je odvojiti deset minuta na kraju dana da se sve vrati na svoje mjesto! Ujutru kad se probudim,najljepši mi je osjećaj kada vidim da je sve ok, da me ne čeka odmah spremanje po kući.. samo što, moram priznati, nije baš da se često budim u takvoj situaciji... :(  Ali,kao i pranje zuba ili trening, na početku je to gnjavaža, a kasnije je to ritual bez kojeg se ne može..zato, treba biti istrajan

No comments:

Post a Comment

Always love to know your thoughts. Thanks for sharing

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails