13/02/2010

FENG SHUI - da ili ne?

Nedavno su mi sestre u razgovoru napomenule kako treba da uvrstim neke zakonitosti Feng shuia u poduhvatima uređenja enterijera. Balkan je do prije par godina bio preplavljen feng shui savjetima,poklonicima,instruktorima...a sada je najzad to dobilo pravu mjeru,gdje te zakonitosti koriste oni koji uistinu tako razmišljaju. Isti je slučaj i sa Zen filozofijom,ali ovdje sada nije riječ o njoj.
Nije na odmet svima nama da u naše svakodnevno bivstvovanje uvrstimo nekolicinu feng shui načela za koja smatramo da nam odgovaraju. Lično mislim da,bez obzira što djeluje da tako skrnavimo osnovnu filozofiju feng shuia,može nam samo donijeti dobro. Šta je konkretno feng shui? To je drevna kineska vještina uređivanja doma kojoj je cilj omogućiti što bolji protok energije kroz nas i naše okruženje. Smatra se da domovi uređeni po pravilima feng shuia zrače pozitivnom energijom, a svojim ukućanima omogućuju sreću i blagostanje na svim poljima života. Slažem se sa većinom načela ove drevne filozofije,a ovdje ću prenijeti neke od njih,za koje smatram da bi svako trebalo poštovati.


Osnovno pravilo je da bi životni prostor uvijek trebalo da bude dobro osvijetljen,uredan i provjetren i (kako ja shvatam feng shui) treba da se oslobodimo svega što nam i najmanje smeta u našem domu.
Prostor oko ulaznih vrata kuće mora biti slobodan i prozračan,takođe dobro osvjetljen,bez neurednih detalja,zato najbolje izbjegavati ostavljati obuću ispred vrata ili u predsoblju, kačiti kapute na otvorene čiviluke i slično. Sa obje strane ulaznih vrata treba postaviti saksijske biljke koje idu u visinu,simbolišu prosperitet,ujedinjenje i snagu porodice.

Spavaća soba mora biti oslobođena televizije i kompjutera,u mirnom i tihom kutku stana,da obezbjedi dubok,okrepljujuć san. Ne stavljati ogledalo naspram kreveta ili na plafon, kao i ne kačiti na zid nikakve teške ormariće iznad uzglavlja, jer sve to nas podsvjesno opterećuje u snu. Svakodnevno provjetriti sobu bar 20ak min,tako se izbacuje stara energija i unosi nova,svježa. 
Ogledala treba postaviti na nekoliko ključnih mjesta- u hodnicima, posebno ako su dugi i bez prirodnog izvora svjetlosti, u trpezariji naspram ili pored trpezarijskog stola, ili u kuhinji naspram frižidera. Treba izbjegavati postaviti ogledala naspram ulaznih vrata u prostoriju,jer tako se pozitivna energija odbije o njega i izađe iz prostorije



Treba iz životnog prostora izbaciti sve stare,nenošene stvari,sve što je pocijepano, polomljeno, nakrnjeno, uvelo cvijeće i bilje, ustajalo voće i povrće.. Simbolično, sve te stvari nas koče u napretku, stvarajući zakrčenje u protoku energije

U kupatilu obavezno držati spuštenu wc dasku, zatvorena vrata i potruditi se da pogled prema kupatilu bude zaklonjen. Naravno,i ono mora biti uvjek provjetreno, uredno i dobro osvjetljeno.



Kada su biljke u pitanju,feng shui nalaže samo korištenje biljki i cvjetova sa zaobljenim lišćem, nježnog izgleda, po mogućstvu da idu u visinu, ili da budu okruglog, žbunastog oblika..


Što se tiče boja, neutralne,svijetle nijanse se svima preporučuju, kao i sve nijanse zelene,jer po feng shuiu zelena je boja skladnosti,duševnog spokoja,i može samo pozitivno da utiče na nas..


Po feng shuiu simetrija je veoma bitna za postizanje harmonije, ne treba ništa da štrči i bode oči, već da ambijent u kom se nalazimo bude naša oaza relaksacije i mira posle napornog dana na poslu. Treba izbaciti sve jarke boje koje u nama izazivaju agresivnost,kao i oštre oblike..
Modern living room with beautiful lighting.

No comments:

Post a Comment

Always love to know your thoughts. Thanks for sharing

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails