16/01/2010

shelves


Praktična,lako uklopiva, interesantna za popunjavanje, ukras na zidu..policu je nemoguće zaobići prilikom unutrašnjeg uređenja. Kada se pomene polica,prva asocijacija je biblioteka,iako je njena uloga višenamjenska i mnogo inspirativnija. Realno,nema prostora čiji se i najmanji dio ne može iskoristiti policama.
Prije nego pođete u kupovinu police, morate znati njenu namjenu i opterećenje koje će nositi, jer od toga zavisi materijal i način ugradnje police.
U kuhinji sve češće viseće elemente zamjenjuju otvorene debele police cijelom dužinom zida, što je posebno pogodno za kuhinje male kvadrature (djeluju manje zagušeno) kao i za kuhinje u sklopu s trpezarijom. Ako je kuhinja prostrana i velika, police će pomoći da se razbije monotonija, a ako kuhinja gleda na dnevni boravak, police postižu efekat ujedinjenja i otvorenosti.
U dnevnim i radnim sobama najčešće su otvorene biblioteke koje popunjavaju cijeli zid ili nišu u zidu. Police na biblioteci više nisu jednolične,pribjegava se raznim maštovitim riješenjima.
Police u dječijim sobama treba da su različitih boja ili oblika,krivina,da potpiruje dječiju maštu i ostavlja utisak  da je sve moguće.
U kupatilu su police neizbježne iznad lavaboa, kod kade ili unutar tuš kabine, iza vrata ili iznad veš mašine. Najefektnije su ugrađene u zid i obložene istim ili kontrastnim pločicama.
U svakoj prostoriji police su dobro došle, i naravno,njima se može igrati,i što je najbolje, povremeno i mijenjati položaje...
Uvijek lijepo rješenje je produžena polica ispod prozora, za izložbu cvijeća ili svijeća zimi, kao i za kafu i knjigu na proljeće i ljeti. Ne treba zaboraviti da polica na zidu može igrati ulogu radne površine ili stola za ručavanje.
Pri planiranju polica, treba voditi računa o dubini, da ne ostane previše neiskorišćenog prostora, kao i o dužini police,da ne bi došlo do njenog vitoperenja ako nije dobro pričvršćena. Osnovno pravilo je da raspon od maksimalno 80cm trpi sva opterećenja, a već preko toga,polica se mora učvrstiti vertikalom.
nekoliko simpatičnih primjera:





No comments:

Post a Comment

Always love to know your thoughts. Thanks for sharing

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails